Liza Johansson

ÄNGA (Flatungebyn) och BERGET där bakom (Bläsen)

Minns första intrycket av Fengersfors och av huset där vi skulle bo och berget som fanns i bakgrunden. Vi flyttade från Kungsbacka och efter att ha svängt av från 45:an stannade vi till längre fram vid Kristinedalshemmet och såg allt detta vackra. Sedan dess har denna plats och detta berg betytt mycket. Har förstås hur många platser som helst i området med sina fantastiska skogar, berg och sjöar för att inte tala om alla dess svampmarker. Men nu till berget. Har ofta vandrat dit upp för den vidunderliga utsiktens skull, för att få se huset, ladugården, ängarna med de egna djuren, barnen lekande i trädgården och grannen Petter-Erik slå med lie eller hugga ved samt njuta av berg och sjöar, allt på lite avstånd. Det är en stilla plats, med kala bergsformationer, tallar, mossa, och blåbärsris, en plats som gjord för eftertanke och meditation. Till denna plats återvänder jag ofta i tanken, då jag mediterar hemma i huset ”Frankrike”, där vi numera bor.

Under många år har jag avstått från att gå dit upp p.g.a. att det pågått sprängningar i berget, så att komma dit nu igen var rent magiskt. Tänkte förstås på den tid som förflutit sedan vi kom hit 1986. På döttrarna som nu har egna familjer, på Fiskodlingen som var vårt gemensamma arbete, på de underbara stigarna på väg till jobbet (rena drömmen att kunna gå till jobbet 2 km. istället för att ta bilen i 3 mil in till Göteborg), på målarkurselever som jag lät måla här uppifrån, på Petter-Erik som jag lärde mig mycket av, på alla djur som vi fick möjlighet att ha på denna plats. Minns också att vid mina 40 tyckte jag Petter-Erik 65 år var en gammal man och plötsligt är jag där själv. Mycket märkligt, för det känns ju ingen skillnad nu då jag själv är i den åldern.

Tack Alexia för att du lockade dit mig igen!

Jag kommer att återvända ofta.

One Comment

  1. debs

    I think you’ve got a lot to say and I think you probably know a lot of recent history and I think you are very interesting , and I would like if you could record some of you knowledge down us